torstai 29. tammikuuta 2015

STUDY TIPS #2

Postasin vähän aikaa sitten opiskeluvinkkejä täällä ja koska se oli aika suosittu postaus, ajattelin jakaa lisää vinkkejä, jotka itellä ainakin toimii! Oppimaan oppiminen ja opiskelutekniikat on aihe, jota tutkin jatkuvasti ja kokeilen uusia juttuja varsinkin syksyisin uuden kouluvuoden alkaessa, mutta toki ympäri vuodenkin. Just tällä hetkellä mulla on aika vakiintuneet tavat, sillä lukion aikana on ollut vähän pakkokin opetella hyviä ja toimivia tekniikoita. Oon silti tosi kiinnostunut teidän parhaista vinkeistä, joten kertokaapas kommenteissa, mikä helpottaa oppimista ja miten te opiskelette!

20

Vielä yläasteella riitti, kun kokeeseen kertas edellisenä tai parina edellisenä iltana, joihinkin kokeisiin ei oikeastaan tullut kerrattua ollenkaan. Lukiossa kuitenkin koealue on iso ja opittavaa paljon, siellä ei kirjat täyty itsestäänselvyyksistä, joten jos tavotteet on korkeella, kannattaa lukeminen aloittaa jakson ekalla viikolla. Yläkoulussakin tästä on varmasti etua! Vaikka ei tulisikaan läksyksi lukea jotain kappaletta, kannattaa se silti lukea. Mä oon yleensä koeviikkoihin mennessä lukenut kirjat kahteen kertaan läpi ja sit koetta edeltävänä iltana otan rennosti, kertaan muistiinpanot ja meen ajoissa nukkumaan.

Milloin te aloitatte kokeisiin lukemisen?

24

Mulla ei koko ekana vuonna ollut hypäreitä, eikä niitä ihan hirveesti oo toka vuoteenkaan mahtunut, mutta on niitä muutamissa jaksoissa nyt ollut. Sellaset jaksot on vaan niin paljon helpompia, kun hypäreistä osaa ottaa sen hyödyn irti. Mä oon yleensä hypärit koulun kirjastossa tekemässä läksyjä, itsenäisiä tehtäviä tai lukemassa sanakokeisiin. Kun käyttää hypärit läksyjen ynnä muiden juttujen tekemiseen, jää illalla kotona aikaa sitten muuhun. Vaikka myönnetään, että monesti ainakin osa hypäreistä kuluu myös pelaamiseen tai jonkun somen selailuun ja kavereiden kanssa jutteluun, mutta yleensä vasta siinä vaiheessa, kun läksyt on jo tehty.

21

Kalenterin käyttö on sellanen juttu, että mun mielestä ainakin viimestään lukiossa sitä kannattaa aktiivisesti käyttää, yläasteellakin siitä on varmasti hyötyä ja sama juttu kauppiksessa ja ammattikoulussa. Kalenteriin kannattaa merkitä ylös kaikki mitä sun täytyy muistaa ja missä sun täytyy olla. Mun oma kalenteri on täynnä merkintöjä koulujutuista ja muistilappuja erilaisista asioista on siellä täällä. Kalenterin lisäks mulla on Evernotessa jokaiselle viikolle to-do-lista, johon lisäilen kaikki pienetkin jutut, jotka mun pitäisi sen viikon aikana saada aikaiseksi liittyen esimerkiksi blogiin, kouluun tai kotitöihin.

Sen lisäks, että merkkaa kalenteriin olenaiset jutut ja pitää Evernotessa tai jossain vastaavassa sovelluksessa tai vaikka muistivihkossa listaa asioista, jotka pitäisi hoitaa niitä täytyy muistaa lukea! Mulla on kalenteri aina auki työpöydällä, kun oon kotona. Luen illalla läpi ainakin seuraavalle päivälle merkityt jutut ja jätän sen auki keskelle pöytää. Iltaisin selaan myös Evernotelistaani. Aamulla kouluun lähtiessä luen uudelleen päivän ohjelman ja pakkaan kalenterin sitten reppuuni. Kaverilta joululahjaksi saamani palomieskalenteri on vaatekaapin sisäovessa ja siitä tulee myös lueskeltua tulevia tapahtumia aina vaatekaapilla käydessä.
Käytättekö kalenteria? Teettekö tuollaisia to-do-listoja johonkin sovellukseen / kalenteriin / vihkoon?

22

Tuossa mä yleensä teen läksyt, muistiinpanoineni, teemukeineni ja motivaattorina kummipojan valokuvat! 

Läksyt kannattaa merkitä yhteen paikkaan. Tein ennen niin, että kun opettaja tunnin lopussa antoi läksyt, kirjoitin ne sen aineen vihkoon (tai kuvittelin muistavani ne ilmankin). Oon kuitenkin huomannut, että huomattavasti mukavempi sen läksyjen teon kannalta on merkitä kaikkien aineiden läksyt yhteen ja samaan paikkaan. Ne voi merkitä kalenteriin, tai johonkin vihkoon (ei kuitenkaan minkään aineen vihkoon, vaan "ylimääräiseen" vihkoon), voit ladata puhelimeen tai tablettiin erilaisia sovelluksia sitä varten tai tehdä vain listan esimerkiksi Evernoteen tai puhelimen muistioon. Kun läksyt on selkeästi yhdessä paikassa, näkee heti mistä aineista on läksyä ja voi vähän miettiä, mitkä kannattaa tehdä ensin ja kuinka paljon sitä tekemistä on.

Miten te merkkaatte läksyt vai merkkaatteko ollenkaan ylös?

23

Kannattaa harjoitella ja tehdä tehtäviä, vaikkei niitä läksyksi tulisikaan, erityisesti niissä aineissa, joissa tietää tarvitsevansa harjoitusta. Tää on asia jossa mun pitäis petrata (mitä olenkin nyt alkaneen matematiikan kurssin kanssa tehnyt). Jotkut opettajat on rennompia ja antaa vähemmän tai ei ollenkaan läksyä, mutta yksikään opettaja ei pahastu, jos silti teet tehtäviä. Sanakokeisiin voi lukea tekemällä kirjan tehtäviä, joita ei yhteisesti olla tehty, kielioppejakin voi harjoitella tehtävinä. Erityisesti matikassa (ja varmasti myös fysiikassa ja kemiassa, joita en kyllä itse opiskele) ylimääräisten tehtävien tekemisestä on hyötyä, sillä silloin laskemisesta alkaa tulla rutiinia. Mitä useammin asioita toistaa, sitä paremmin ne jäävät mieleen! Ja jos jokin tehtävä jää askarruttamaan, eikä kirjan takana ole oikeita vastauksia, voit varmasti kysyä opettajaltasi, miten tehtävä kuuluisi tehdä.

Mitä mieltä olette tälläisistä postauksista?

4 kommenttia:

  1. hyödyllisiä vinkkejä, toivottavasti muistan nämä ens vuonna kun alkaa atto aineet! :)

    VastaaPoista
  2. Nää tälläset postaukset ont osi mukavia ja todella käteviä, kuhan näitä ei tuu liian usein :D!

    Ja siis omasta puolestani voin sanoa, että kauppiksessa ollessani, en oo kirjottanut varmaan muistiin, niiku kalenteeriin mitään koko vuonna. Yläasteella se oli viel se juttu, mut kauppikseen tullessani se vähän jäi. Eikä vaan oikeestaan vähän, vaan kokonaan :D.. Pitäs tuua tää kalenterijuttu takas ihan vaan oman muistinikin takia, köh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ainakin yks tällänen on mahollisesti vielä suunnitteilla, mutta aion kyllä postailla paljon muustakin! :)

      Joo, kyllä se kalenteri helpottaa :D mut toki jotkut pärjää hyvin ilman ja muistaa asiat ilman, että ne kirjottaa ylös, mut mä en muista yhtään mitään ja siks kirjotan ihan kaiken ylös :)

      Poista